Nieuws

Call for Papers // Genderstudies, een genre apart?

23/02/2017

De datum en plaats voor ons herfstcolloquium zijn bekend! Op 19 en 20 oktober 2017 zal ons vierjaarlijkse Genderstudies, een genre apart? Een stand van zaken doorgaan in De Markten (Brussel). Dit overzichtscolloquium brengt nieuwe perspectieven en lopende debatten in het Belgisch onderzoek rond genderstudies in kaart.

De openingslezing wordt verzorgd door Nacira Guénif. Zij is socioloog, antropoloog, Professor in onderwijskunde aan de Université Paris 8 Vincennes-Saint-Denis, lid van laboratoire EXPERICE (Paris 8-Paris 13), Vice-voorzitter van het Institut des Cultures d'Islam en lid van MAFED (Marche des Femmes pour la Dignité).

Voor de panelsessies verwelkomen we bijdragen met uiteenlopende onderwerpen en methoden waarin een feministisch gender- en/of intersectioneel perspectief centraal staat. Ook bijdragen die een andere vorm aannemen dan een klassieke paperpresentatie zijn welkom.

Dit colloquium brengt mensen die actief zijn op de verschillende domeinen van genderstudies in België met elkaar in contact. In het programma bewaren we een evenwicht tussen de verschillende wetenschapsgebieden, de taalgemeenschappen in België en tussen de academische wereld, het middenveld en het activisme. Bovendien moedigen we in het bijzonder bijdragen van jonge onderzoek-st-ers aan. 

Interesse? Vul voor 24 april 2017 het inschrijvingsformulier in (zie onderaan). In de loop van de maand juni maken we onze selectie bekend.

Het programma van het colloquium zal in september 2017 worden aangekondigd op de website van Sophia. Na het colloquium krijgen deelnemers de kans om hun interventie in de vorm van een working paper op de website van Sophia te publiceren.

Voor bijkomende vragen kan je mailen naar info@sophia.be.

Word lid van Sophia in 2017

10/01/2017

Als lid van Sophia ontvang je een aanzienlijke korting op onze activiteiten en help je Sophia om de stem van genderstudies in België te versterken!

Je kan lid worden door de lidmaatschapsbijdrage van €20 (€10 voor studenten, werkzoekenden en lage inkomens) over te schrijven op BE81-0682-1051-8824, BIC: GKCCBEBB, met de mededeling 'Lidmaatschap + jaar + naam'. Je lidmaatschap is één jaar geldig. Je kan ook een jaarlijkse permanente opdracht starten, via pc-banking of bij je bank. Zo wordt je lidmaatschap jaarlijks hernieuwd. Gebruik hiervoor als communicatie "PO Sophia + je naam".

Alvast bedankt!

Vroeg kerstcadeau: lezingen en podcasts online!

10/12/2016

Op onze website zijn intussen nieuwe Sophia-publicaties te vinden! Als je niet weet wat doen op een druilerige herfstavond, bekijk zeker de podcasts en working papers van vorige Sophia evenementen:

     De lezing van Camille Barbagallo op 4 maart 2016: 'If Sex Work is Work, What Kind of Work is it?' (podcast)

     De lezing van Noortje van Amsterdam op het Colloquium Unruly Bodies. Gender / Normen / Verzet: 'Let’s Talk about Fat. Raising Critical Questions and Debunking Cultural Myths'. (podcast) en de eerste working papers van andere sprekers op het colloquium (tekst).

     De lezing van Maria Puig de la Bellacasa op Sophia’s 25-jarige bestaan, 'Think We Must, again! Notes from Academic Inc.' (tekst)

Sophia wenst je alvast fijne feestdagen en een inspirerend, feministisch 2017!

Gids genderstudies geüpdatet!

15/11/2016

Onze gids genderstudies is geüpdatet! Deze gids biedt een overzicht van onderzoek-st-ers, onderzoekscentra en vakken of seminaries met betrekking tot genderstudies in alle Belgische universiteiten. De gids heeft een handige functie voor studenten, organisaties en journalisten: er kan namelijk gezocht worden op thema of discipline. De gids visualiseert op die manier het Belgische genderstudieslandschap en neemt daarbij de multi- en interdisciplinariteit in rekening die er aan de basis van ligt. Met andere woorden: zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen!

Ken (of ben) je een onderzoek-st-er, een onderzoekscentrum of een vak dat in de gids zou moeten staan? Alle suggesties zijn welkom via info@sophia.be!

Original photo by Greg Lloyd 1969, see: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:HypertextEditingSystemConsoleBrownUniv1969.jpg

Avond van Sophia met Christine Eyene: een kleine impressie

08/11/2016

De Avond van Sophia met Christine Eyene "We will not give you the satisfaction" was een pareltje! 

Bedankt aan Christine Eyene, aan de artiesten, Lahya, Lindah en Joëlle, aan de discutanten, Gia en Heleen, en aan de partners, La Bellone, Warrior Poets, Le Space, ERG en Académie des Beaux-Arts de Tournai! 

Hier vind je een kleine impressie. Neem zeker ook een kijkje op onze facebook-pagina voor meer foto's!

 
1 | 2 | 3 | 4
 
Made by Rekall Design