Wie zijn we

Sophia is een tweetalige vzw gesubsidieerd door het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

Het idee om een netwerk op te richten dat het feministisch onderzoek in België kon coördineren kreeg voor het eerst vorm in 1989 naar aanleiding van het internationale colloquium "Concepts et réalités des études féministes" dat door het GRIF georganiseerd werd. Nog geen jaar later bundelde een groep van onderzoeksters en militante feministes de krachten en richtten ze het bicommunautaire netwerk voor genderstudies Sophia op.

⇒ Wil je meer weten over de geschiedenis van Sophia? Download dan hier de publicatie: Twintig jaar Sophia! Tussen dromen en verwezenlijkingen (pdf)

⇒ Nieuwsgierig naar wie er sinds 1989 coördinatrice en/of bestuurster bij Sophia is geweest? (pdf)

Sophia wil het onderwijs en het onderzoek binnen het domein van genderstudies in België ondersteunen en ontwikkelen, het bredere wetenschappelijke belang van genderstudies benadrukken en de betekenis van genderstudies voor de ontwikkeling van een vrouwvriendelijk beleid aantonen. Dit doet Sophia door contacten te leggen tussen de onderzoek-st-ers aan de verschillende universiteiten, door een brug te slaan tussen de vrouwenbeweging en de academische wereld en door de verschillende taalgemeenschappen met elkaar in contact brengen.

⇒ Wil je meer weten over wat er reilt en zeilt in de Belgische genderstudieswereld? Neem dan een kijkje in onze gids genderstudies en maak kennis met alle betrokken onderzoek-st-ers, opleidingsonderdelen en onderzoekscentra.

Het doelpubliek van Sophia bestaat uit:

  • al wie actief is binnen de academische wereld: onderzoek-st-ers, docenten, studenten...
  • al wie geëngageerd is in een organisatie met dezelfde politieke, sociale en culturele doelstellingen als onze vereniging

    ⇒ Wil je ook deel uitmaken van ons netwerk en genderstudies in België ondersteunen? Word dan lid van Sophia!

Sophia is een actief lid van nationale en internationale netwerken:

Sophia is het werk van:

  • De covoorzitsters:  Sarah Sepulchre en Lisa Wouters
  • Twee coördinatrices: Vera Cortese (Nederlandstalig) en Catherine Wallemacq (Franstalig)
  • Een Raad van Bestuur: Muriel Andrin, Sarah Bracke, Annalisa Casini, Tinne Claes, Elke D'Hoker, Els Flour (penningmeester), Nathalie Grandjean, Maryam Kolly, Stéphanie Loriaux, Anna Safuta, Sophie Withaeckx.
  • Een Algemene Vergadering: De bestuursleden + Jean-Didier Bergilez, Diane Bernard, Karen Celis, Sandrine Debunne, Katrien De Graeve, Cécile De Wandeler, Ghaliya Djelloul, Nadia Fadil, Ada Garcia, Anke Gilleir, Chia Longman, Claudine Marissal, Bérengère Marques-Pereira, Petra Meier, Laurence Mundschau, David Paternotte, Charlotte Pezeril, Nadine Plateau, Sarah Scheepers, Inge Van der Stighelen, Anya Topolski, Elisa Veronesi, Kaat Wils en Alison Woodward.
  • De Ereleden: Laurence Broze, Ada Garcia, Annemie Pernot, Nadine Plateau, Micheline Scheys en Mieke Van Nuland.
  • De steunende leden: Laurence Broze, Laura Ciarlone, Lydia Deveen, Els Flour, Petra Foubert, Emmy Korodima, Evelyne Léonard, Sarah Scheepers, Tania Van Hemelrijck, Jolien Voorspoels en Alison Woodward.

Made by Rekall Design