logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
18 Northumberland Avenue, London, UK
(+44) 871.075.0336
ouroffice@vangard.com
Follow us

Follow Us Sophia, Belgisch Netwerk voor Genderstudies

+32 (0)2 229 38 69

Middaglijnstraat 10, 1210 Brussels

Christine Eyene: We will not give you the satisfaction. A black perspective on gendered artistic discourses

Christine Eyene: We will not give you the satisfaction. A black perspective on gendered artistic discourses

Op 26 oktober 2016 organiseerde Sophia deze Avond ter ere van Nadine Plateau, één van de mede-oprichtsters en meest actieve leden van Sophia, als bedanking voor de toewijding waarmee ze ons netwerk heeft uitgebouwd. Foto’s van deze Avond vind je terug op de facebook-pagina van Sophia. 

Abstract
We will not give you de satisfaction… is een naschrift op de tentoonstelling WHERE WE’RE AT! Other voices on gender (2014) met Christine Eyene als curator in Bozar (Brussel).  Deze geïllustreerde lezing/essay-in-progress voert ons langs de weg die Eyene aflegde naar haar interesse in de representatie van het zwarte lichaam in de kunst, en gegenderde expressies (in het bijzonder vrouwelijk en queer).

Balancerend tussen verhalen van Afrikaanse vrouwen en de zwarte Britse context, tussen geleefde ervaringen, theorie en kunstpraktijken, kaart Eyene de discoursen en esthetische strategieën in de politiek van representatie aan. Ze stelt zich kritisch op tegenover de vermarkting van zowel het lichaam als uitingen van sociaal-politieke kunst. Tegelijk zoekt ze manieren om de strijd aan te gaan met genderpolitiek in kunst door middel van ‘non-object-based practices’.

We will not give you the satisfaction… kijkt naar de ‘politics of space’, de kunsthistorische vertogen, de visuele representaties en het belang van ethiek bij het opzetten van een tentoonstelling. De titel verwijst naar een weigering om het zwijgen opgelegd te krijgen, in het bijzonder aan zwarte vrouwen, wiens onderdrukking sterk gemediatiseerd wordt; naar zwarte vrouwen die hun levens verloren omdat ze assertief en luidruchtig durfden zijn tegenover een wit, mannelijk gezag. Noties van aanwezigheid, stem, geluid en ruis staan centraal in deze presentatie.

Deze lezing/essay-in-progress is deel van een voorbereidend onderzoek voor een rondreizende expositie over vrouwen en geluidskunst (New Art Exchange, Nottingham, opening eind 2017).

Programma
In La Bellone:

  • 19u: lezing van Christine Eyene (in Engels – visuele ondersteuning vertaald naar Nederlands en Frans)
  • 20u: discussie over de postkoloniale context in België met Gia Abrassart en Heleen De Beuckaelere

Doorlopend slam poetry performances door Lindah en Lahya, artiesten geselecteerd door Warrior Poets

In Le Space:

  • Vanaf 21u: feestelijke nabespreking

Bio
Christine Eyene is kunsthistorica, criticus en curator. Ze is Guild Research Fellow in Hedendaagse Kunst aan University of Central Lancashire, waar ze meewerkt aan Making Histories Visible, een interdisciplinair project in beeldende kunsten verbonden aan UCLan’s Centre for Contemporary Art, onder leiding van Professor Lubaina Himid. 

Eyene is ook doctoraatstudent aan Birbeck, University of London, bij professor Annie E. Coombes. Ze schrijft een scriptie over de Zuid-Afrikaanse fotograaf George Hallett. 

Haar onderzoeksinteresses en curatorische praktijk reiken van Afrikaanse en Diasporakunsten, zwarte Britse kunsten, gegenderde kunstdiscours, naar ‘non-object-based’ kunstpraktijken (geluidskunst in het bijzonder). Haar andere interesses zijn: stedelijke culturen, muziek, design, en sociaal-geëngageerde initiatieven.

Christine Eyene heeft internationale tentoonstellingen gecureerd en artikels en essays geschreven voor kunstmagazines en tentoonstellingscatalogi. Ze is lid van de aankoopcomissie van FRAC (Fonds Régional d’Art Contemporain Reunion, Island) sinds september 2015 en lid van het wetenschappelijk comité van het Nouveau Musée National de Monaco sinds augustus 2016. 

Praktisch
Flyer
Bio discutanten en artiesten