logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
18 Northumberland Avenue, London, UK
(+44) 871.075.0336
ouroffice@vangard.com
Follow us
Suivez nous Sophia, réseau belge des études de genre

+32 (0)2 229 38 69

Rue du Méridien 10, 1210 Bruxelles

Actualités

Doctoraatsbursaal in Media, Voeding en Genderidentiteit

Departement: Departement Communicatiewetenschappen
Regime Voltijds

Bepaal de toekomst – Universiteit Antwerpen

De Universiteit Antwerpen is een dynamische, toekomstgerichte universiteit. We bieden vernieuwend academisch onderwijs aan meer dan 20 000 studenten, verrichten baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en spelen een belangrijke dienstverlenende rol in de maatschappij. We zijn een van de grootste, meest internationale en innovatieve werkgevers van de regio. Met meer dan 6 000 medewerkers uit 100 verschillende landen bouwen we dagelijks aan de wereld van morgen. Door wetenschappelijk toponderzoek verleggen we grenzen en geven we de richting aan. De richting van de toekomst. En die kan jij mee bepalen.

Het Departement Communicatiewetenschappen van de Faculteit Sociale Wetenschappen zoekt een voltijdse (100 %) Doctoraatsbursaal in Media, Voeding en Genderidentiteit

 

“Echte mannen eten vlees” en “vegetarisme/veganisme zijn vrouwelijke diëten” zijn stereotiepe uitspraken die tot op de dag van vandaag opduiken in diverse media en online gesprekken. Ze kleuren onze perceptie van zij die wel en geen vlees eten. Als we deze stereotypen willen doorprikken, dan moeten we eerst en vooral begrijpen waar ze vandaan komen, en wat deze denkbeelden in stand houdt. We zoeken dus een doctoraatsstudent die zich wil verdiepen in:

(1) Hoe en waarom vleesconsumptie en genderidentiteit aan elkaar gelinkt zijn op cultureel, interpersoonlijk en individueel niveau van voedselkeuzegedrag,

(2) Of en hoe we via sociale mediaberichten vleesconsumptie met genderaspecten associëren, en

(3) Welke mogelijke weerslag dit heeft op individuele keuzes om wel of geen vlees te eten.

Bij aanvang van het project zullen kwantitatieve en kwalitatieve inhoudsanalyses ingezet worden om in eerste instantie diverse sociale mediaberichten over vleesconsumptie en genderidentiteit te bestuderen. Later in het project kan er door middel van verdere uitdiepende kwalitatieve methodes en optioneel via kwantitatieve methodes verder onderzoek gedaan worden naar dit thema.

Functie

 • Je werkt actief aan de voorbereiding en verdediging van een doctoraal proefschrift in het domein Sociale Wetenschappen.
 • Je publiceert wetenschappelijke artikelen die verband houden met het onderzoeksproject.
 • Je neemt een beperkt pakket van onderwijs- en onderzoeksondersteunende taken op voor de faculteit Sociale Wetenschappen.

Profiel

 • Je behaalde een masterdiploma in Sociale Wetenschappen of Psychologie of je behaalt het diploma uiterlijk op het moment van aanstelling.
 • Je kan uitstekende studieresultaten voorleggen.
 • Je onderwijscompetenties sluiten aan bij de onderwijsvisie van de Universiteit Antwerpen.
 • Je onderzoekskwaliteiten sluiten aan bij het facultaire en universitaire onderzoeksbeleid.
 • Je gaat kwaliteitsgericht, integer, creatief en samenwerkingsgericht te werk.
 • Sterke methodologische vaardigheden zijn noodzakelijk. Kandidaten met sterke methodologische vaardigheden en ervaring, op vlak van kwalitatief onderzoek in het bijzonder, krijgen een voorkeur op kandidaten met een sterke affiniteit met het topic van dit project.
 • Ervaring met data-analyse van sociale media is een pluspunt.
 • Een goede kennis (schriftelijk en mondeling) van het Nederlands is vereist voor het empirisch onderzoek.

Aanbod

 • We bieden een doctoraatsbeurs voor een periode van twee jaar. De beurs is eenmaal hernieuwbaar na positieve evaluatie, met een termijn van twee jaar.
 • De voorziene startdatum is 1 oktober 2021 of zo spoedig mogelijk nadien.
 • Je maandelijkse beurs wordt berekend volgens de beursbedragen voor doctoraatsbursalen in de barema’s voor het Bijzonder Academisch Personeel.
 • Je werkt grotendeels op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen, in een dynamische en stimulerende werkomgeving.
 • Lees hier meer over werken bij de Universiteit Antwerpen.

Team waarin je terecht komt

 • Je wordt doorheen je traject begeleid door drie promotoren:
  • Prof. dr. Charlotte De Backer (UAntwerpen), expert in onderzoek naar voeding, media en samenleving https://www.uantwerpen.be/en/projects/food-media-society/ ,
  • Prof. dr. Alexander Dhoest (UAntwerpen), expert media en diversiteit
  • Prof. dr. Sofie Van Bauwel (UGent), expert media en gender
 • Je zal onderdeel uitmaken van een dynamisch team van jonge onderzoekers, zowel aan de Universiteit Antwerpen als Universiteit Gent.

Solliciteren?

 • Je kan tot en met maandag 9 augustus 2021 voor deze vacature solliciteren via het online sollicitatieplatform van de Universiteit Antwerpen. Klik op de knop ‘Solliciteer’, vervolledig het online sollicitatieformulier en voeg zeker de volgende bijlages toe:

(1) een motivatiebrief,

(2) je academisch cv,

(3) een opdracht: geef (a) een literatuuroverzicht over de representatie van gender en vleesconsumptie in diverse media EN (b) maak een concreet onderzoeksvoorstel voor analyses over deze thematiek op sociale media. Er is geen woordlimiet voor deze opdracht,

(4) een kopie van je masterproef (hoeft nog niet verdedigd te zijn)

 • De selectiecommissie zal zo snel mogelijk na de sollicitatiedeadline alle sollicitaties bekijken. Zodra er een beslissing genomen is, brengen we je op de hoogte en informeren we je over de volgende stappen in de selectieprocedure. De selectiegesprekken zullen (onder voorbehoud) georganiseerd worden op vrijdag 20 augustus 2021 op de stadscampus van Universiteit Antwerpen onder gepaste maatregelen. Indien je wil solliciteren houd dan deze datum alvast vrij.
 • Bij vragen over het online sollicitatieformulier kan je de Frequently Asked Questions raadplegen of mailen naar jobs@uantwerpen.be. Bij inhoudelijke vragen over de functie kan je contact opnemen met charlotte.debacker@uantwerpen.be (niet bereikbaar tussen 15/7 en 15/8) en alexander.dhoest@uantwerpen.be.