logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
18 Northumberland Avenue, London, UK
(+44) 871.075.0336
ouroffice@vangard.com
Follow us
Suivez nous Sophia, réseau belge des études de genre

+32 (0)2 229 38 69

Rue du Méridien 10, 1210 Bruxelles

Actualités

Presentatie bundel ‘Genot en gebod’

De seksuele revoluties van de late negentiende en de twintigste eeuw zijn niet voorbijgegaan aan Nederlandse protestanten. Veel wat eerder uit den boze heette, werd ook voor hen oorbaar of althans bespreekbaar. Vandaag de dag geldt seksualiteit – met name homoseksualiteit – als een identiteitsbepalend onderwerp, waarover ze hartstochtelijk van mening verschillen. Historisch onderzoek op dit terrein is echter betrekkelijk schaars.

Het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (HDC) van de Vrije Universiteit en IHLIA LGBT Heritage nodigen je daarom op zaterdag 14 december van harte uit voor de presentatie van Genot en gebod. Huwelijk en seksualiteit in protestants Nederland vanaf 1800, waarbij drie experts vanuit minstens zovele invalshoeken op de bundel zullen reageren.

Over Genot en gebod

Deze bundel beschrijft en analyseert hoe ‘het geslachtsleven’ van betekenis is geweest voor pogingen van Nederlandse protestanten om gestalte te geven aan hun geloof. Daarbij gaat het onder meer over prostitutiebestrijding en preventie van masturbatie, over seksuele opvoeding en karaktervorming, over kerkelijke regels inzake het huwelijk en de herkomst van ‘de trouwbijbel’, over homoseksualiteit als schrikbeeld in vroeg twintigste-eeuwse politieke debatten en als terugkerend – maar veranderlijk – thema in het Reformatorisch Dagblad.

Genot en gebod staat onder redactie van David Bos en John Exalto en is het 27e Jaarboek voor de geschiedenis van het Nederlands protestantisme na 1800 – een uitgave van Kok Boekencentrum in samenwerking met het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme.

Met bijdragen van Matthijs Appelman, David Bos, Jacques Dane, John Exalto, Ruard Ganzevoort, Dieke Heijboer-Paul, August den Hollander, Klaas-Willem de Jong, Jolanda van der Lee en Theo van der Meer.

Programma

14.30 inloop met koffie en thee
15.00 welkom door dr. Bart Wallet, directeur van het HDC
15.05 welkom door redacteuren dr. David Bos en dr. John Exalto
15.10 reflectie door dr. H.Q. Röling, historisch pedagoog Universiteit van Amsterdam
15.30 reflectie door dr. ir. S.M. de Bruijn, hoofdredacteur Reformatorisch Dagblad
15.50 reflectie door prof. dr. R.H. Reeling Brouwer, theoloog Protestantse Theologische Universiteit
16.10 overhandiging eerste exemplaar aan drs. Lonneke van den Hoonaard, directeur van IHLIA LGBT Heritage
16.20 borrel

De toegang tot deze bijeenkomst is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk. Je wordt verzocht dit te doen voor 8 december via hdc@vu.nl of 020-598 5270.