logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
18 Northumberland Avenue, London, UK
(+44) 871.075.0336
ouroffice@vangard.com
Follow us

Follow Us Sophia, Belgisch Netwerk voor Genderstudies

+32 (0)2 229 38 69

Middaglijnstraat 10, 1210 Brussels

Nieuws

BRUSSELS QUEER GRAPHICS

Vanaf de jaren 1950 gebruiken de LGBTQI+-gemeenschappen in Brussel grafische vormgeving en ontwikkelen ze een specifieke taal. Deze beeldtaal wijst op hun aanwezigheid en hun engagement tegenover een aantal gedeelde principes, identiteiten en waarden. Dit instrument van verzet maar ook van veerkracht, staat in het teken van de strijd en de viering, van de agitatie en het compromis, en promoot een alternatieve vorm van collectiviteit. Via hun materialiteit, compositie, typografie, herhaling en hun taal, maken de grafisch vormgevers – al dan niet professioneel – hun berichten herkenbaar en richten ze deze tot specifieke doelgroepen.

Zonder exhaustief te willen zijn, biedt de tentoonstelling Brussels Queer Graphics, die is opgevat in thema’s, een overzicht van deze beeldtaal. Het project verkent de manieren waarop de LGBTQI+-gemeenschappen zich de afgelopen zeventig jaar hebben uitgedrukt en zichtbaar hebben gemaakt Vanaf 1953 en de oprichting van het Cultureel Centrum België onder impuls van Suzan Daniel tot vandaag, nodigt de tentoonstelling en de bijbehorende publicatie ons uit ons onder te dompelen in een culturele geschiedenis van het dagelijkse leven en het activisme van LGBTQI+-individuen, -gemeenschappen, -verenigingen en -groepen. Door de vele stiltes of het gebrek aan materiaal, maar ook door de oververtegenwoordiging van de letter G in de geschiedenis en de bronnen, toont deze tentoonstelling de weerspiegeling van een tijdperk, een geschiedenis en meerdere herinneringen.

 

Benoemen

In de context van deze tentoonstelling werd, met het oog op inclusiviteit en taalkundige beknoptheid, gekozen voor het acroniem LGBTQI+. We zijn er ons echter van bewust dat nog andere termen werden gebruikt tijdens de periode die Brussels Queer Graphics behandeld.

 

Waarschuwing

Sommige van de tentoongestelde werken kunnen beelden bevatten die de gevoeligheden van de bezoekers kunnen beledigen of in vraag stellen.

Het team van het Design Museum Brussels blijft beschikbaar voor meer informatie: info@designmuseum.brussels

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wanneer:

Brussels Queer Graphics
17.05.2023 > 05.11.2023

Waar:

Design Museum Brussels
Belgiëplein 1 – 1020 Brussel

Info: info@designmuseum.brussels / 02 669 49 29

Openingsuren: van maandag tot en met zondag 11u00 > 19u00