Masculinities nocturne: Panelgesprek ‘Power, patriarchy & space’
Hoe patriarchaal zijn onze instellingen en de kunstensector? Wie heeft de macht en wie neemt ruimte in?
De panelleden onderzoeken hoe macht herverdeeld kan worden en hoe we samen constructief kunnen bouwen aan inclusiviteit. Dat houdt ook in dat we veiliger ruimtes creëren waarin witheid en gender geen dominante factoren zijn.
Moderator Layla El-Dekmak gaat het gesprek hierover aan met Fatima-Zohra Ait El Maâti, Moussa Don Pandzou en Marwan Magroun.
LAYLA EL-DEKMAK
Layla El-Dekmak is journalist, radio – en podcastmaker. Voor Radio 1 maakte ze begin dit jaar nog LIJF, een podcastreeks over hoe we naar onze lichamen kijken en wat dat zegt over ons en onze maatschappij. Verder maakte en presenteerde ze bij diezelfde zender Zandman, Dubbelbloed en Reis Rond de Wereld. Voor televisie maakte ze de documentaire reeks Terug Naar Rwanda (Canvas).
Als maker is ze steeds gedreven door het spanningsveld tussen journalistiek en activisme, de marge en de mainstream, de grote maatschappelijke uitdagingen en de impact hiervan op het individu.
FATIMA-ZOHRA AIT EL MAÂTI
Fatima-Zohra Ait El Maâti is een Brussels-based documentairemaakster, onder andere van de documentaire “My Grandmother Is Not A Feminist” die in 2020 werd geprezen door het New York Festival of Amazigh Film. In 2019 richtte ze het Imazi.Reine collectief op, een decoloniaal feministisch collectief gedreven door zelfbeschikkingsrecht waar thema’s zoals spiritualiteit, gender, seksualiteit, mentale gezondheid, … bespreekbaar worden gemaakt door middel van kunst. Daarnaast is ze vooral actief in artistieke programmatie, met name als de nieuwe coördinatrice van Darna, het Vlaams-Marokkaans Culturenhuis.
MOUSSA DON PANDZOU
Don Pandzou is medeoprichter van Waka Waka Generation, een organisatie die zich richt op de Afrikaanse en Belgische jongerengemeenschap. Van 2016 tot 2019 werkte Don als beleidsmedewerker armoede en superdiversiteit bij de Ambrassade.
Don bracht dit jaar, samen met StampMedia reporter Lieven Miguel Kandolo, het boek ‘Yaya na Leki’ uit over dekolonisatie, racisme en identiteit. Hij groeide op in verschillende culturen en werkte voorbije jaren rond de identiteitsvraagstukken van Sub-Saharaanse diaspora. In zijn zoektocht van waar hij komt en wie hij in deze samenleving is, geraakte hij in contact met de thema dekolonisatie.
MARWAN MAGROUN
Marwan Magroun is een Nederlands-Tunesische commerciële en documentaire fotograaf en filmmaker. Zijn werk richt zich op het herdefiniëren van de hedendaagse beeldcultuur. Magroun streeft ernaar om beeldcultuur toegankelijker en inclusiever te maken door gebruik te maken van de kunst van het vertellen van verhalen. Magroun was curator voor het Nederlands Fotomuseum, gastdocent voor de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, jurylid voor de Fotobond en De Kracht van Rotterdam en geeft portfolioreviews aan studenten van de St Joost School of Art & Design en enkele andere fotografen.