logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
18 Northumberland Avenue, London, UK
(+44) 871.075.0336
ouroffice@vangard.com
Follow us

Follow Us Sophia, Belgisch Netwerk voor Genderstudies

+32 (0)2 229 38 69

Middaglijnstraat 10, 1210 Brussels

Nieuws

Oproep tot nominatie

[Update] Oproep voor nominaties Amazon 25

Een nieuwe generatie vrouwen beïnvloedt de maatschappij en de mentaliteit. Dit fenomeen wil Amazone benadrukken om haar 25ste verjaardag in de kijker te zetten. Daarom lanceert onze vzw «De Amazone-generatie» met op 26 september 2020 een debat en de uitreiking van een prijs in tegenwoordigheid van de meters van het initiatief, Miet Smet en Isabelle Durant, oud-ministers en stichtsters van het Fonds «Vriendinnen van Amazone».

Amazone wil jonge vrouwen van vandaag in de kijker zetten. Jonge vrouwen, die engagement tonen en actief zijn in welk domein dan ook: in het feminisme maar ook in tal van andere maatschappelijke sectoren.

Over de gehele wereld doen jonge vrouwen een nieuwe wind waaien en bereiden zij een betere wereld voor. Ze heten Alexandria Ocasio Cortez, Greta Thunberg, Zainab Fasiki, Dr. Priscilla Kolibea Mantequi of Megan Rapinoe. Het zijn politicae, activistes, kunstenaressen, wetenschapsters en sportvrouwen.

Maar welke jonge vrouwen drukken er vandaag de dag in België hun stempel? Wie zijn de nieuwe feministes van bij ons die meetimmeren aan een meer egalitaire toekomst?

Ter gelegenheid van ons 25-jarig bestaan kennen wij een onderscheiding toe aan vijf vrouwen uit deze nieuwe generatie. We zullen vijf jonge vrouwen in de schijnwerper zetten die zich op op welke manier dan ook inzetten voor een betere situatie van vrouwen vandaag en in de toekomst.

Het is ook het moment om 25 jaar feministische strijd te vieren en te herdenken, om in dialoog te treden met feministes van de nieuwe generatie en om het hedendaagse feminisme in al zijn verschijningsvormen onder de loep te nemen.

Amazone doet een oproep naar u om deze Amazones van morgen te nomineren. Want zij verdienen het om zichtbaar te zijn en om meer bekendheid te krijgen.

Amazone lanceert een oproep tot nominatie: u kunt uw suggesties (personen maar ook verenigingen, groepen, initiatieven, enz.) indienen tot 30 JUNI 2020.

Stuur uw suggesties/nominaties voor 30 juni 2020 per e-mail naar amazone25@amazone.be

Het aantal suggesties dat u kan doen, is onbeperkt.

Wie kan u nomineren? (diverse mogelijkheden)

  • meisjes en vrouwen tussen 15 en 40 jaar (elke persoon die zich identificeert en herkent als een vrouw en niet-binaire personen).
  • verenigingen (feitelijke verenigingen of vzw’s), groeperingen, burgerinitiatieven… die recentelijk zijn opgericht en die aandacht hebben voor de plaats van vrouwen in de samenleving

Waar actief?

Actief op alle domeinen: activisme, politiek, wetenschap, kunst en cultuur, sport, media…

Met vermelding van:

  • de naam van de persoon of de vereniging/groepering/het burgerinitiatief dat u wenst te nomineren…
  • leeftijd / datum van oprichting
  • motivatie van uw voorstel in max. 25 lijnen
  • indien mogelijk met toevoeging van een CV of een persknipsel

Deadline?

30 juni 2020

Selectieprocedure ?

Een multidisciplinaire en pluralistische jury zal begin juli 5 keuzes maken uit de nominaties.

De winnaars:

De 5 keuzes van de jury worden gehonoreerd op ons jubileumevent op 26 september 2020, in aanwezigheid van Miet Smet en Isabelle Durant, peetmoeders van Amazone en oprichters van het Vrienden van het Amazonefonds.

«Dit moment van debat, uitwisseling en «doorgave van de feministische fakkel» zal ons toelaten een zicht te krijgen op de wereld van morgen vanuit een vrouwelijk perspectief», licht Isabelle Durant toe.

→ Meer informatie en programmering komt in de zomer, volg ons nieuws op de site en op de Facebook-pagina van Amazone om niets te missen.

We kijken er naar uit om van u te horen!

Voor meer informatie:

Contact: amazone25@amazone.be – tel. 02 29 38 00