logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
18 Northumberland Avenue, London, UK
(+44) 871.075.0336
ouroffice@vangard.com
Follow us

Follow Us Sophia, Belgisch Netwerk voor Genderstudies

+32 (0)2 229 38 69

Middaglijnstraat 10, 1210 Brussels

 

Wie zijn we?

Sophia, Belgisch Netwerk voor Genderstudies
we zijn we

Sophia, het Belgisch Netwerk voor Genderstudies, is een tweetalige vzw gesubsidieerd door het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

Het idee om een netwerk op te richten dat het feministisch onderzoek in België kon coördineren kreeg voor het eerst vorm in 1989 naar aanleiding van het internationale colloquium “Concepts et réalités des études féministes” dat door het GRIF georganiseerd werd. Nog geen jaar later bundelde een groep van onderzoeksters en militante feministes de krachten en richtten ze het bicommunautaire netwerk voor genderstudies Sophia op.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Sophia? Download dan hier de publicatie Twintig jaar Sophia! Tussen dromen en verwezenlijkingen.

Onze missie

Sophia stimuleert en ondersteunt onderzoek en onderwijs binnen het domein van gender, intersectionaliteit en queer studies. Door middel van een kritisch feministisch en intersectioneel perspectief benadrukt Sophia de wetenschappelijke en maatschappelijke relevantie van deze domeinen, alsook hun bijdrage tot de ontwikkeling van een inclusiever beleid. Daarnaast bevordert en faciliteert Sophia contacten tussen de academische wereld, activisme en middenveldorganisaties, en de verschillende taalgemeenschappen.

Wil je meer weten over wat er reilt en zeilt in de Belgische genderstudieswereld? Neem dan een kijkje in onze gids genderstudies en maak kennis met alle betrokken onderzoek-st-ers, opleidingsonderdelen en onderzoekscentra.

Ons doelpubliek

Het doelpubliek van Sophia bestaat uit:

  • al wie binnen de academische wereld actief is rond gender, intersectionaliteit en queer studies: onderzoek-st-ers, docenten en studenten;
  • al wie geëngageerd is in een politieke, sociale of culturele organisatie die actief is rond gender, intersectionaliteit en queer studies.

Wil je ook deel uitmaken van ons netwerk en genderstudies in België ondersteunen? Word dan lid van Sophia!

Onze netwerken

Sophia is een actief lid van nationale en internationale netwerken:

  • Junior Network
  • Gender & Hogescholen / Genre & ESNU
  • ATGENDER, The European Association for Gender Research, Education and Documentation

Sophia is het werk van:

De co-voorzitsters

Lisa Wouters en Annalisa Casini

De coördinatrices

Medea Ghijsen (Nederlandstalig) en Nina Poels (Franstalig)

Een Raad van Bestuur

Tinne Claes, Michiel De Proost, Mattias Decoster, Ghaliya Djelloul, Caroline Glorie, Nathalie Grandjean, Maryam Kolly, Stéphanie Loriaux, Patricia Melotte, Beatrijs Vanacker en Sigrid Vertommen.

Een Algemene Vergadering

Jean-Didier Bergilez, Sarah Bracke, Karen Celis, Katrien De Graeve, Cécile De Wandeler, Mathieu de Wasseige, Elke D’hoker, Nadia Fadil, Els Flour, Anke Gilleir, Chia Longman, Claudine Marissal, Bérengère Marques-Pereira, Petra Meier, Laurence Mundschau, David Paternotte, Charlotte Pezeril, Sarah Scheepers, Sarah Sepulchre, Anya Topolski, Inge Van der Stighelen, Kaat Wils, Sophie Withaeckx en Alison Woodward.

De ereleden

Laurence Broze, Ada Garcia, Annemie Pernot, Nadine Plateau, Micheline Scheys en Mieke Van Nuland.

De steunende leden (2020)

Laurence Broze, Véronique Danneels, Els Flour, Petra Meier, Sarah Sepulchre, Jolien Voorspoels en Alison Woodward.